Barcelona aixeca el teló

La majoria dels principals teatres de la ciutat estrenen la temporada amb el repte pendent de la paritat en els seus programes

Entre finals de setembre i principis d’octubre s’apuja el teló dels principals teatres de Barcelona. El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) escalfa motors per inaugurar la temporada amb un clàssic del teatre català, La Rambla de les Floristes, de Josep Maria de Sagarra, en una versió de Jordi Prat adaptada a l’actualitat, amb Rosa Boladeras com a protagonista. I el Teatre Lliure ja acull dues propostes singulars: a Montjuïc, Falaise, a càrrec de la companyia Baró d’Evel, una original combinació de circ i poesia; i a Gràcia, Càsting Giulietta, que ja es va veure al Grec i que presenta les experiències amoroses de set dones de més de 80 anys.

La nova temporada del Nacional, sota la direcció artística de Xavier Albertí, té com a lema "Conquesta i resistència" i destaca per una programació paritària quant a l’autoria de les obres –13 dones, 10 homes i cinc muntatges mixtos– i també pel que fa a la direcció –13 directors, 12 directores i tres direccions mixtes–. Una paritat que no es pot fer extensiva al conjunt de la cartellera, on la igualtat de gènere està lluny de ser una realitat. En la programació d’altres teatres barcelonins, com el Lliure, el Romea o el Goya, encara predominen els muntatges escrits i dirigits per homes.

TNC i Lliure, entre els clàssics i la renovació

La temporada del TNC inclou 27 obres i combina clàssics i autors contemporanis. Entre els primers, a banda de l’obra de Sagarra, es podrà veure Mrs. Dalloway, de Virginia Woolf, dirigida per Carme Portaceli; o L’amic retrobat, de Fred Uhlman, dirigida per Joan Arqué. Entre els contemporanis destaquen Guillem Clua, que presentarà Justícia, sobre un jutge que s’enfronta als seus fantasmes del passat; Jordi Palet, amb La nena dels pardals, a partir d’un conte de Sara Pennybacker; o Europa Bull, de Jordi Oriol, l’espectacle guanyador del XII Premi Quim Masó a projectes teatrals.

Destaca el cicle Pioneres, que recuperarà figures de la dramatúrgia femenina de principis del segle XX, amb La mort i la primavera, de Mercè Rodoreda, adaptada i dirigida per Joan Ollé; L’huracà, de Carme Montoriol; o Solitud, de Victor Català, dirigida per Alícia Gorina.

La nova temporada del Teatre Lliure –la primera programada per Juan Carlos Martel– destaca pel rejoveniment de les propostes i la voluntat de tornar a fer atractiva la programació al públic jove. S’ha basat en el concepte & –l’and anglès, equivalent a l’i català–, que simbolitza la voluntat de sumar propostes, creadors i entitats col·laboradores. El primer semestre es podran veure 16 espectacles, set propostes artístiques especials –sota el segell &katharsis–, quatre projectes de residència i un workshop o taller internacional, així com nombroses accions per a tots els públics.

Hi destaquen Hattie Naylor, l’autora d’Ivan i els gossos, de qui es veurà l’obra Abans que es faci fosc; Josep Maria Miró, que amb La Ruta 40 porta un dels seus muntatges més estimats, Cúbit; Alícia Gorina, que presenta In Wonderland; o Miet Warlop, un referent de l’actual avantguarda escènica europea.

El Romea, la Villarroel i el Goya

Josep Maria Pou s’estrena com a director del Teatre Romea amb una programació en què brillen els noms propis de l’escena catalana. Ell mateix hi representarà l’obra Viejo amigo Cicerón. Un dels títols estrella és el retorn als escenaris de Casa de nines, 20 anys després, dirigit per Sílvia Munt, i que va ser l’espectacle més vist del festival Grec d’aquest any. Del Grec també es recuperarà el muntatge Jerusalem, de Julio Manrique, amb Pere Arquillué. I Núria Espert hi portarà el Romancero gitano, de Lorca, dirigit per Lluís Pasqual.

La Sala Villarroel arrenca amb Vaselina, de Gabriele di Luca, dirigida per Sergi Belbel, i inclou entre els títols destacats Una història real, la nova peça del dramaturg i director Pau Miró, interpretada per Julio Manrique, Laura Conejero, Mireia Aixalà i Nil Cardoner.

Al Teatre Goya destaca la presència d’autors contemporanis com Pere Riera, que porta La dona del 600, amb Mercè Sampietro i Àngels Gonyalons; Emma Riverola, autora de #Puertasabiertas; o Alfredo Sanzol, autor de Delicades. També es recuperarà Escape room, codirigida per Joel Joan i Hèctor Claramunt, un dels èxits de la temporada anterior.

CINC OBRES RECOMANADES
La Rambla de les Floristes

Teatre Nacional de Catalunya. Del 10 d’octubre al 24 de novembre. 29 €

Falaise

Teatre Lliure (Montjuïc). Fins al 13 d’octubre. De 9 € a 29 €

Casa de nines, 20 anys després

Teatre Romea. Fins al 13 d’octubre. A partir de 17 €

La dona del 600

Teatre Goya. Del 25 d’octubre al 15 de desembre. A partir de 20 €

Vaselina

Sala Villarroel. Fins al 20 d’octubre. A partir de 18 €