Barcelona, capital del manga

El Saló del Manga arriba a la 25a edició amb nova denominació i ampliant el seus espais per consolidar-se com a cita de referència del manga, l’anime i la cultura japonesa a tot l’Estat

Saló del Manga aprofita el 25è aniversari per entrar en una nova etapa, estrenant denominació i logo. Reconvertit en Manga Barcelona, la cita vol consolidar-se com el festival de manga, anime, cosplay y cultura japonesa més gran d’Espanya. Per això, en aquesta 25a edició, que tindrà lloc del 31 d’octubre al 3 de novembre, Manga Barcelona creix en espai i també en nombre d’expositors: ocuparà 78.000 metres quadrats del recinte firal de Montjuic, 3.000 m2 més que l’any passat.

Els organitzadors del festival, Ficomic, no han volgut avançar gaire detalls de l’edició d’aquest any, i han preferit reservar-se algunes sorpreses com a regal d’aniversari. No obstant, sí que se sap que entre les activitats previstes hi ha una gran exposició sobre Son Goku i Bola de Drac, titulada Dragon Ball World Adventure i que es podrà veure a Barcelona després de passar per la Comic Con de San Diego (EUA). Una altra de les cites destacades del festival d’aquest any serà l’exposició sobre els 25 anys del Saló del Manga, que farà un recorregut per la història d’aquest gènere i la seva relació amb Catalunya.

Un ‘quiz’ i un joc per tot el saló

Entre les activitats confirmades, destaca el Manga Barcelona Quest, una activitat que se celebrarà per tot el festival i que, a l’estil d’una recerca del tresor, proposarà als participants diverses accions per buscar cromos dels 25 cartells històrics del saló. El joc, que es podrà seguir de manera individual o en grup, està pensat per a totes les edats i només requerirà un mòbil amb càmera o una càmera de fotos. A banda, també es farà el primer Otaquiz, un concurs de preguntes i respostes sobre cultura otaku, que premiarà aquells que en sàpiguen més de manga i anime.

Dos mangakas de categoria visitaran el saló: Atsushi Ohkubo, creador de Fire Force; i Mizuho Kusanagi, autora del manga Yona, princesa del alba, que s’ha convertit en tot un fenomen. En el marc de la programació musical, el festival es vestirà de gala per rebre The 5.6.7.8’s, la banda japonesa de rock formada el 1986 a Tòquio i que es va fer mundialment famosa gràcies a la seva interpretació a la pel·lícula Kill Bill Vol. 1 de Tarantino.

Concursos de cosplay

Durant els dies del festival també hi haurà diverses conferències, firmes d’autors i tallers. I, per descomptat, les ja tradicionals activitats i concursos de cosplay, la subcultura japonesa basada a disfressar-se d’un personatge de manga, anime o videojoc. Aquests esdeveniments es concentraran a la plaça de l’Univers, dintre del recinte firal. Un espai en el qual també tindran lloc actuacions de cantants i grups musicals i exhibicions de ball, així com la segona edició del K-Pop Assault: Wow, dancetastic baby 2019, un concurs de ball dirigit als amants de la cultura dance asiàtica moderna i que abasta les disciplines del K-pop, el J-pop i el C-pop.

Finalment, el festival també compta amb un espai per als més petits i les seves famílies, el Manga Kids, un espai lúdic i familiar on es podran aprendre tècniques de dibuix, guió i disseny, llegir manga, jugar i fer el teu propi còmic, entre d’altres activitats per fer en família. "Volem que Manga Barcelona no sigui només la gran festa del manga, l’anime, el cosplay i la cultura japonesa, sinó també un gran festival en què la part principal sigui el públic. El Manga Barcelona és un festival on la gent ve a passar-ho bé, a trobar-se amb amics, a gaudir del manga, de l’animació japonesa, de les activitats relacionades amb la cultura japonesa, dels concerts, les exhibicions, els concursos de cosplay... Un espai on ser un mateix i passar-ho bé entre amics", expliquen els organitzadors.

EL CARTELL DEL NOU SALÓ

El cartell de Manga Barcelona és obra de l’alacantí Kenny Ruiz –un dels autors espanyols de manga de més prestigi– i la il·lustradora i colorista Noiry. Ruiz ha volgut reflectir la relació entre els otakus, el manga i la cultura japonesa "tot mostrant un vincle entre la tradició i la modernitat". Al cartell es veu una noia que sembla venir d’un metro del Japó i que surt als carrers de Barcelona, en un univers ple de figures de manga i d’anime que l’envolten.

DATA: del 31 d’octubre al 3 de novembre
LLOC: Fira Barcelona Montjuïc
PREU: 12 €