Activisme a la pantalla

El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona programa 90 films compromesos i convida els activistes Oleg Sentsov i Badiucao

La crisi climàtica, els discursos de l’odi, la violència de gènere, la llibertat d’expressió o els drets dels infants són només alguns dels temes que s’abordaran en la setzena edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, un dels més antics del món sobre aquesta temàtica compromesa. La cita té com a objectiu difondre un cinema “que faci reflexionar, desperti consciències, denunciï injustícies i reflecteixi la diversitat social i cultural en la cerca d’una humanitat sostenible, sota la cultura de la pau i la resolució no violenta dels conflictes”. Per això també abordarà problemàtiques com la pobresa, l’auge de l’extrema dreta o la gentrificació de les ciutats.

La cita tindrà lloc del 14 al 25 de novembre als Cinemes Texas i la Filmoteca de Catalunya de Barcelona i al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat. Durant 12 dies es podran veure un total de 90 films de cinema documental i de ficció, tots ells centrats en temàtiques relacionades amb els drets humans. La programació es completa amb masterclasses, projeccions en universitats i centres penitenciaris, actuacions en galeries d’art i taules rodones.

La secció oficial

Entre els films de la secció oficial d’aquesta edició destaca For Sama (Regne Unit, 2019), un títol de Waad al-Kateab i Edward Watts sobre l’experiència femenina de la guerra que ja ha recollit 23 premis en festivals internacionals. També Tierra (Àustria, 2019), de Nikolaus Geyrhalter, un retrat del planeta des de set indrets que els humans han transformat a gran escala; Espero tu (re)vuelta (Brasil, 2018), d’Eliza Capai, documental premiat a Berlín i que mostra el moviment estudiantil brasiler des de les protestes del 2013 fins a l’elecció del president Jair Bolsonaro el 2018; i Antropoceno, la era humana (Canadà, 2018), de Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier i Edward Burtynsky, un film que segueix la investigació d’un grup internacional de científics, el Grup de Treball de l’Antropocè. També es podran veure dues pel·lícules sobre la gentrificació creixent de les ciutats: Waiting for Barcelona (Finlàndia, 2018) i City for Sale (Espanya, 2018).

El festival s’inaugura aquest 14 de novembre amb El ingenioso disidente chino, un documental australià sobre Badiucao, més conegut com el Bansky xinès, que visitarà Barcelona per parlar de la seva situació política i per fer una masterclass al departament d’Estudis d’Àsia-Pacífic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Un altre dels convidats serà el cineasta i activista ucraïnès Oleg Sentsov, que, després de ser sentenciat a 20 anys de presó a Rússia, va ser alliberat el mes de -setembre passat després d’un intercanvi de presos entre aquest país i Ucraïna. Sentsov presentarà el 18 de novembre –en una sessió documental sobre el seu cas que es durà a terme als Cinemes Texas– El caso Oleg Sentsov (Estònia, Polònia, República Txe--ca, 2017), dirigida per Askold Kurov.

Directors compromesos

El director Clemente Bernad presentarà el seu documental A sus muertos, pel qual ha estat condemnat a un any de presó per un delicte de descobriment i revelació de secrets, per gravar a la Cripta de los Caídos de Pamplona. El festival també retrà homenatge al director colombià Mauricio Lezama, assassinat el maig d’aquest any quan gravava un curtmetratge, i la Filmoteca acollirà també una retrospectiva en homenatge al director valencià Llorenç Soler, que rebrà un premi del festival per la seva trajectòria compromesa amb els drets humans.

Un altre dels puntals del festival seran les taules rodones, que conformaran el Fòrum Internacional de Drets Humans i que en aquesta edició abordaran temes tan heterogenis com ara l’emergència climàtica i la sostenibilitat; les addiccions del comportament digital i l’aïllament que aquestes generen; el sistema carcerari; els conflictes socials i polítics; o la mediació en conflictes familiars.

PEL.LÍCULES DESTACADES
El caso Oleg Sentsov

18 de novembre - Cinemes Texas. 21 h / 23 de novembre - CineBaix. 17 h

Tierra

16 de novembre - Cinemes Texas. 20 h

Espero tu (re)vuelta

15 de novembre - Cinemes Texas. 20 h

El ingenioso disidente chino

14 de novembre - Cinemes Texas. 20 h

Waiting for Barcelona

22 de novembre - CineBaix. 19.30 h