Espiritualitat en vídeo

La Pedrera, el Liceu i el Palau de la Música organitzen una nit de portes obertes amb peces de Bill Viola, amb motiu de la macroexposició del videoartista que se celebra a Barcelona

El Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana obriran les portes el dimecres 4 de desembre vinent al vespre per mostrar peces del videoartista Bill Viola. Es tracta d’una de les activitats paral·leles organitzades amb motiu de la gran exposició que La Pedrera dedica aquestes setmanes al videocreador novaiorquès, un dels pioners del videoart. La mostra, titulada Bill Viola, miralls de l’invisible, ofereix per primera vegada a Barcelona l’oportunitat de fer un recorregut per la trajectòria de l’artista. És, a més a més, la primera exposició de videocreació que organitza la Fundació La Pedrera, i ha estat el fruit de tres intensos anys de negociacions, segons explica la directora de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marga Viza.

Comissariada per la companya i col·laboradora del mateix Viola, Kira Perov, juntament amb Llucià Homs, l’exposició permet veure com l’obra de l’artista ha evolucionat en paral·lel al desenvolupament de la tecnologia del vídeo al llarg dels darrers 40 anys. "No volíem fer una antològica, sinó una exposició que expliqués la seva trajectòria", assenyala Viza. En les seves obres, Bill Viola utilitza sofisticades tecnologies audiovisuals per explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida. El naixement, la mort, el dolor, la redempció o el pas del temps són temes recurrents en les seves peces, que també destaquen pel moviment alentit i en bucle, efectes amb els quals crea una atmosfera que convida a la introspecció.

A La Pedrera s’hi poden veure 21 obres, algunes de significatives dels seus inicis, com ara The Reflecting Pool (1977-1979), o creacions més recents, com Martyrs (Earth, Air, Fire, Water), un encàrrec fet per la catedral de Saint Paul de Londres, on s’exhibeix de manera permanent des de l’any 2014.

Més de 35.000 persones havien visitat l’exposició fins a la primera setmana de novembre, una mitjana "molt per sobre del que és habitual" a La Pedrera, assegura Marga Viza, que destaca també el fet que molt del públic que assisteix a la mostra sigui local.

Una de les intencions de l’exposició, de fet, és connectar l’obra de Bill Viola amb la ciutat de Barcelona i també amb el conjunt de Catalunya. És per això que la Fundació La Pedrera ha anat buscant "sinèrgies i complicitats", per fer més gran el projecte i per "convertir-lo en un projecte de país", explica la portaveu de La Pedrera. Gràcies a això, les obres de Viola també es poden veure en altres equipaments i museus arreu del territori català, com el Bòlit-Centre d’Art Contemporani de Girona, el Museu de Montserrat, el Museu Episcopal de Vic i l’Espai Planta, de la Fundació Sorigué de Lleida. Alguns d’aquests espais, com ara el Museu de Montserrat o l’Episcopal de Vic, van ser suggerits pel mateix artista, que els va visitar l’any 2009, quan va venir a recollir el Premi Internacional Catalunya.

La Nit Bill Viola

A la capital catalana, s’han implicat en el projecte el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música, que el 4 de desembre participaran en l’anomenada Nit Bill Viola. Es tracta d’una nit blanca en què es podrà accedir gratuïtament a aquests espais per veure-hi peces de l’artista. Al Palau de la Música es projectaran ininterrompudament les obres The Messenger (1996), The Crossing (1996) i Inverted Birth (2014), mentre que al Liceu es podran veure, entre d’altres, les peces que Viola va crear per a l’òpera Tristan i Isolda. Aquestes són obres que, pel seu format, no es poden mostrar a La Pedrera, per la qual cosa serà una ocasió única per poder-les veure.

La Nit Bill Viola començarà a les sis de la tarda del dia 4 de desembre i s’allargarà fins a la una de la matinada del dia 5. L’exposició Bill Viola, miralls de l’invisible es podrà visitar fins al 5 de gener a La Pedrera, sense possibilitats de prorrogar-se, ja que, després de Barcelona, la mostra viatjarà fins a Madrid.

DATA 4 de desembre
LLOC La Pedrera, el Liceu i el Palau (Barcelona)
PREU Gratuït
ACTIVITATS PARAL·LELES

A més de la Nit Bill Viola, la Fundació La Pedrera presenta un programa d’activitats paral·leles per aprofundir en els continguts de l’exposició i en l’obra de l’artista. El 2 de desembre, a les 20 hores, tindrà lloc un recital poeticomusical amb el violista Jordi Savall i el poeta Manuel Forcano, La mística de Bill Viola, que vol mostrar la connexió entre Viola i la transcendència. Savall interpretarà temes de caràcter introspectiu en solitari i Forcano recitarà poemes de místics cristians, sufís i budistes. El dia 9, a les 19 hores, se celebrarà l’acte Bill Viola, un clàssic contemporani, una taula rodona amb l’assagista Rafael Argullol, la crítica d’art Imma Prieto i el comissari de l’exposició, Llucià Homs. Les dues activitats tindran lloc a La Pedrera. Fa uns dies es va celebrar una conferència a càrrec del cineasta Albert Serra i un concert amb música d’Edgar Varèse al Palau. I també els museus d’arreu del territori que participen en la mostra han organitzat xerrades relacionades amb l’obra de Bill Viola.