Un pessebre flotant i conills gegants en un Nadal diferent

La nova fira del Port Vell i un bus turístic nocturn per veure els llums nadalencs són dues de les novetats per a les festes a Barcelona, que també inclouen mercats de disseny i activitats familiars

El Nadal ja es respira als carrers de Barcelona i es pot viure intensament gràcies a nombroses iniciatives que tenen lloc durant el mes de desembre i fins al dia de Reis. Al tradicional –i polèmic– pessebre de la plaça de Sant Jaume i a l’enllumenat que decora els carrers, s’hi afegeixen enguany interessants novetats.

Una nova fira al Port Vell

Barcelona estrena una fira que s’inspira en els mercats nadalencs europeus. Instal·lada al Portal de la Pau, la Fira de Nadal del Port Vell aplega paradetes i activitats en una superfície de 5.000 m2. Les casetes són de fusta, d’aire tradicional, i s’hi pot trobar oferta gastronòmica, artesania i regals. A més a més, s’hi ha instal·lat un arbre de Nadal de 31 metres d’alçada, el més alt de Catalunya, decorat amb més de 100.000 llums de led, així com un pessebre flotant a l’aigua del port i una nòria. També hi ha una zona que acull activitats organitzades per a petits i grans. Les entitats del districte de Ciutat Vella hi tenen un espai específic. I també els Reis Mags de l’Orient.

La nova fira s’ha posat en marxa coincidint amb el 150è aniversari del Port de Barcelona i estarà oberta del 13 al 15 de desembre i del 20 de desembre al 5 de gener, de 18 a 22 hores. El dia de Nadal obrirà en el mateix horari, però l’1 de gener estarà tancada.

Pessebres per a tots els gustos

Instal·lar un pessebre a la plaça de Sant Jaume és tan tradicional com la polèmica que es genera al seu voltant. I el d’aquest any no n’és una excepció. Lluny de ser una representació tradicional del naixement de Jesús, és més aviat una instal·lació al·legòrica del Nadal, on es mostren tot de caixes amb peces del pessebre, decoració nadalenca, vaixella, galets i altres elements que formen part de l’escenografia de l’època. És obra de Paula Bosch, que ha volgut representar una acció que es repeteix any rere any a milers de llars: la de treure les caixes de l’armari per decorar la casa. Els que prefereixin una versió  més convencional, la poden trobar al Museu Marès, on s’ha instal·lat un pessebre inspirat en Montserrat. I un altre al Monestir de Pedralbes.

Una altra opció són els pessebres vivents, com el de Corbera de Llobregat. Compta amb la participació de més de 200 persones de totes les edats i s’ha convertit en un referent de la llarga tradició teatral catalana que beu dels misteris i les formes més genuïnes del teatre hagiogràfic medieval català. Els participants es posen a la pell dels personatges de cada escena típica del pessebre, i ho fan en el marc del paisatge natural de la Penya del Corb. Les representacions es fan al desembre i al gener, i és un dels més visitats de tot Catalunya.

Els llums, en bus turístic

La capital catalana ha posat en marxa aquest any una prova pilot del Barcelona Night Tour, un bus turístic que recorre els carrers decorats amb llums de Nadal. El passeig, d’una hora i mitja de durada, surt de la plaça de Catalunya i passa per grans eixos –com el Paral-lel, la ronda de Sant Pere o el passeig de Gràcia– i llocs emblemàtics de la ciutat –com la Font Màgica de Montjuïc–. El bus funcionarà fins al 4 de gener i costa 15 euros per als més grans de 13 anys, 10 euros per als infants de 4 a 12 anys i és gratuït per als menors de 4.

La ciutat compta amb 100 quilòmetres de carrers decorats amb llums de Nadal. A la superilla del mercat de Sant Antoni se n’han instal·lat per primer cop. I la plaça Universitat –ocupada per l’acampada de joves fins fa unes setmanes– està finalment il·luminada per la Fundació Raval Km 0, un projecte comunitari que fomenta la inserció laboral i la dinamització comercial i social del Raval. Els llums estaran encesos fins al 6 de gener.

Productes solidaris i de disseny

La plaça de Catalunya acull de nou la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que estarà oberta del 20 al 31 de des-embre i que té com a intenció demostrar que és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat. Els visitants hi trobaran informació d’una seixantena de projectes, entitats i empreses, que ofereixen un ampli ventall d’oferta d’artesania, alimentació, roba, cultura, llibres, salut i cures, entre altres.

El cap de setmana del 14 i el 15 de desembre se celebren diverses fires i mercats de disseny que ja s’han convertit en cites habituals. És el cas del Fàbrica Lehmann Market 2019, que aplega dissenyadors, artesans i artistes en un antic recinte fabril de l’Esquerra de l’Eixample. Els projectes que conviuen a la fàbrica obriran les portes i oferiran tallers als assistents. Al Museu Marítim hi torna el popular Festivalet, una fira anual d’artesania i disseny que arriba a la dotzena edició amb productes fets a mà, especialment cuidats pel que fa a la seva estètica. Finalment, el ja clàssic Lost & Found fa una edició nadalenca el 15 de desembre, a l’Estació de França, amb articles de segona mà de tota mena.

Les fires tradicionals

Una cita ineludible és la Fira de Santa Llúcia, fins al 22 de desembre, als voltants de la Catedral. Amb documents que testimonien la seva celebració des del 1786, és la fira de Nadal més antiga de Catalunya i un dels grans símbols de les festes a Barcelona. Compta amb 300 paradetes amb figures, arbres, molsa, decoració, artesania i joguines, així com infinitat de versions del caganer i un Tió Gegant.

La Gran Via acull des del 1877 un altre clàssic, la Fira de Sant Tomàs. Del 19 de des-embre al 5 de gener, entre Muntaner i Calàbria, s’hi instal·len 300 paradetes de joguines, llaminadures i regals. I no tan antiga, però molt arrelada, és la Fira de la Sagrada Família, fins al 23 de desembre, amb un centenar de parades al peu del temple, on es pot trobar tot el que calgui per guarnir la casa.

ACTIVITATS PER ALS MÉS PETITS

Del 20 al 31 de desembre, a la plaça de Catalunya es podrà veure Polsim d’Estels, una instal·lació que conscienciarà amb música i poesia sobre la importància de preservar el medi ambient i la natura. De les 11 a les 18 hores, es podrà veure l’espectacle Els Nadalovitx, amb nadales del món, i Qui ve per Nadal?, que fomenta
la tolerància i la convivència. I de les 18 a les 21 hores es farà un itinerari per buscar els conills gegants, una nova instal·lació lumínica que es podrà veure a la plaça. Sota el lema “La màgia del comerç”, els eixos comercials organitzen activitats familiars i interactives: espectacles itinerants de música, dansa, circ, màgia i narracions, tallers innovadors –com el gran collage del comerç de proximitat–, tecnològics i de joguines imaginàries. Els mercats han organitzat un centenar d’activitats, com ara pessebres gegants, trenets o la visita del Pare Noel.

Els Pastorets són una de les manifestacions més populars del Nadal. Se’n representen moltes versions i en molts municipis de Catalunya. A Barcelona, als Lluïsos d’Horta es pot veure Dimonis i pastorets, a partir de textos de Josep M. Folch i Torres, Pitarra i Ramon Pàmies. Al Teatre de Sarrià i a la Sala Poblenou es fa L’Estel de Natzaret, també de Pàmies. I al Jove Calassanç Teatre es presenta  la versió de Folch i Torres. A Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat o Terrassa fan la seva versió a partir del text de Folch i Torres; a Molins de Rei, la de Pitarra; i a Sant Boi de Llobregat, una adaptació lliure de L’estrella de Nadal, de Rafael Anglada i Josep C. Tapias. Per als més petits és interessant la proposta del Teatre Tantarantana, Els Pastorets de la Martina, que permeten descobrir l’origen d’aquest popular l’espectacle nadalenc.

A la Sala Barts torna, un any més, el musical El Petit Príncep, en la versió d’Àngel Llàcer i Manu Guix, i al Gran Teatre del Liceu es representa el Conte de Nadal, de Charles Dickens, amb música d’Albert Guinovart.