El so del folk omple Gràcia

La 33a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius arrenca el 10 de gener amb un concert d’homenatge al músic i compositor basc Kepa Junquera

El primer festival de música de l’any a Barcelona arriba puntual a la seva cita després de les festes nadalenques. El Tradicionàrius, el programa de música folk de la Vila de Gràcia, donarà el tret de sortida a la 33a edició aquest divendres, 10 de gener. I ho farà amb un concert d’homenatge a Kepa Junquera, amb el qual es vol celebrar la ràpida recuperació del músic, que va patir un ictus ara fa just un any.

L’espectacle portarà com a títol Kepa aurrera (endavant, en basc) i, amb ell, l’organització vol fer arribar a l’artista un crit d’ànim, alhora que reivindica la seva figura com un dels músics més transcendentals de la música tradicional en l’actualitat. El concert constarà de dues parts: la primera estarà encapçalada per músics que han actuat amb ell a Catalunya –Josep Maria Ribelles, Ballaveu, TXEK, El Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera–; a la segona, el grup internacional Gaizca Project presentarà el seu espectacle, una proposta de músiques tradicionals gallegues, basques i catalanes des d’una òptica contemporània. 

Com ja és habitual, aquest primer concert del Tradicionàrius estarà precedit per una cercavila que el grup de percussió Kabum i els grallers Guirigrall faran des de la plaça de la Vila fins al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT). Abans també es podrà visitar l’exposició Kepa Junkera des de l’objectiu de Josep Tomàs, un recull de fotografies del camí compartit entre músic i fotògraf.

Més de 70 propostes musicals

El Tradicionàrius 2020 serà l’aparador de més de 70 propostes de música d’arrel. La programació inclou presentacions discogràfiques, estrenes absolutes, espectacles familiars i celebracions d’aniversaris de grups del gènere. Entre les novetats d’aquesta edició, destaca el nou cicle de propostes de proximitat, cinc concerts minimalistes i de nova creació que tindran lloc a la platea del CAT. Els artistes que participaran en aquesta primera edició seran Arnau Obiols (16/1); Jordi Molina i Joan Díaz (6/2); Marc Egea i Quirze Egea (13/2); La Companyia Minimíssima (12/3) i Manu Sabaté (2/4).

Una altra novetat d’enguany són els dos espectacles familiars que tindran lloc durant el mes de febrer. Un d’ells serà la presentació del disc de Newcat, titulat Bestiari, un espectacle amb poemes de Josep Carner i música original de Joan Díaz. El segon serà Bon dia i bon sol, de la Cia. Teatre Dani Caracola, que proposa un viatge musical per les cançons més emblemàtiques de Xesco Boix.

Presentacions de discos

Durant el festival es presentaran 14 treballs discogràfics acabats de sortir del forn, entre els quals els de Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, La Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Os Chotos o La Coixinera, entre d’altres. També hi haurà 11 espectacles per amenitzar les nits de dijous, divendres i dissabtes fins al 3 d’abril, on actuaran Quico el Célio, el Noi i El Mut de Ferreries, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu, entre d’altres. 

Del programa destaquen dues propostes de fusió innovadores i en contacte amb altres disciplines. Una d’elles, el concert de cornamusa i orgue (15/2), a l’Església de Santa Maria de Gràcia. La segona porta el títol de Socarrel i serà un concert en què la dansa de Roberto Olivan i Magí Serra balla amb la polifonia tradicional de Vox Bigerri i l’electroacústica de Laurent Delforge.

En aquesta ocasió, el Tradicionàrius acull també les estrenes absolutes de tres espectacles innovadors. Aquestes estrenes aniran a càrrec de Josep-Maria Ribelles (1/2), Germà Negre i Sons Essencials (7/2) i Flabiol i Rumba, un espectacle que clourà aquesta edició del Tradicionàrius el dia 3 d’abril. Finalment, es faran concerts d’homenatge als grups RIU i als Grallers de l’Acord, així com al cantautor Ovidi Montllor.

DATA: del 10 de gener al 3 d’abril
LLOC: Centre Artesà Tradicionàrius (Barcelona)
PREU: en funció de l’espectacle
CONCERTS DESTACATS

Arnau Obiols, ‘Tost’. Dijous 16 de gener, a les 21.30 h. CAT

RIU, 10 anys. Divendres 17 de gener, a les 22 h. CAT

Germà Negre i Sons Essencials,‘La moreneta’ (estrena). Divendres 7 de febrer, a les 22 h. CAT

Cornamusa i orgue. Dissabte 15 de febrer, a les 18 h. Església de Santa Maria de Gràcia

Manu Sabaté, ‘Los’. Dijous 2 d’abril, a les 21.30 h. CAT

Flabiol i rumba, ‘El flabiol rumbeja’ (Cloenda). Divendres 3 d’abril. CAT