Barnasants: 25 anys de cançó d'autor

"El festival Barnasants celebra el quart de segle amb un homenatge a Ovidi Montllor i més de 125 concerts a Barcelona i altres poblacions"

Va néixer al barri de Sants de Barcelona ara fa 25 anys i, en aquest temps, el Barnasants ha esdevingut un festival amb vocació de país. Ho constaten els més de 125 concerts que enguany tindran lloc arreu del territori. Cita de referència entre els amants de la cançó d’autor, aquest any ha comptat amb un aperitiu, l’actuació que Quico Pi de la Serra va oferir el 10 de gener a les Cotxeres de Sants, un concert d’homenatge al festival. L’edició del 25è aniversari arrenca oficialment el 24 de gener amb un altre tribut, en aquest cas a Ovidi Montllor, impulsat pel col·lectiu d’artistes Ovidi 25. Aquest grup inaugurarà el Barnasants del 2020 amb l’espectacle Mai no se’n va sempre és qui torna, també a les Cotxeres de Sants, i després arribarà a Castelldefels, Girona i Manacor.

Fins a mitjans d’abril, el Barnasants portarà a la capital catalana i a altres ciutats noms reconeguts de la cançó com Javier Muguruza, Guillermina Motta, Maria del Mar Bonet, Tomeu Penya o Joan Isaac, i també Ismael Se-rrano o Paco Ibáñez destaquen en una programació que inclou concerts especials, nous treballs i convidats internacionals. Cuba, de fet, serà el país convidat. Per això, s’ha programat un concert antològic d’un dels grans noms de la Trova Cubana, Vicente Feliu, a més de comptar amb artistes com Norge Batista, Leonardo García & Inti Santana, Yaima Orozco, Fernando Cabreja o Juan Carlos Pérez.

També arribaran veus i músiques del Perú, com les de Miryam Quiñones i Gaddai Núñez; d’Uruguai, la cantautora Ana Prada; del Brasil, Kátya Teixeira; i de Mèxic, León Chavez Teixeiro. També hi haurà presència italiana, amb Peppe Voltarelli, els algueresos Claudia Crabuzza & Pietro Ledda Barabba, Olden, Bocephus King i Giancarlo Arena. També destaca la presència de Maria Farantouri, la veu nacional de Grècia.

Tot i fer gran part dels concerts a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, el Barnasants passa també per Castelldefels, Begues, Vic, Vilafranca del Penedès, Gelida, Subirats, Sant Llorenç d’Hortons, Olesa de Montserrat, Igualada, Girona o Balaguer, entre d’altres. I presenta un potent cartell a l’Alguer, Mallorca, Menorca, Formentera i el País Valencià.

CONCERTS ESPECIALS I ESTRENES

Fidels a la voluntat de generar propostes, el Barnasants reunirà Jabier Muguruza & Bernardo Atxaga amb Estacions cap als estels, un concert al Teatre Joventut de l’Hospitalet en què revisitaran peces emblemàtiques de la cançó basca. Joan Isaac ha acceptat el repte d’homenatjar Luis Eduardo Aute a Auteclàssic en directe, que reunirà a Andreu Valor, Cris Juanico, Roger Mas, Miquel Pujadó, Sílvia Comes, Rusó Sala o Anna Roig. Guillermina Motta serà homenatjada per Comes, Ester Formosa, Anna Roig, Laura Simó i Mone Teruel. I Carlos Cano serà objecte d’homenatge just quan es compleixen 20 anys de la seva mort, amb un espectacle dirigit per Giulia Valle.

Un altre dels concerts homenatge destacats de l’edició d’aquest any és el que recordarà l’activista valencià Guillem Agulló, assassinat el 1993 per militants d’extrema dreta. L’anomenat Concert per la vida està organitzat per un col·lectiu contra la impunitat i l’auge de l’extrema dreta a les institucions i els carrers, i compta amb una desena d’artistes entre els quals hi ha Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Smoking Souls, Auxili i JazzWoman.

El Barnasants coproduirà un espectacle d’homenatge a la cantautora i artista catalana Teresa Rebull, coneguda com l’Àvia de la Nova Cançó. I  Maria del Mar Bonet oferirà un concert únic commemorant els 25 anys de la mort d’Ovidi Montllor i Guillem d’Efak.

A més, diversos artistes presentaran els seus nous treballs. És el cas de Feliu Ventura, Joan Isaac, Joan Amèric, Tomeu Penya, Verd-cel, Enric Hernàez, Toti Soler i Gemma Humet, Meritxell Gené, El Niño de la Hipoteca o Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project. Pau Alabajos, que protagonitzarà el concert de cloenda del festival, presentarà el 18 d’abril al Teatre Joventut de l’Hospitalet el seu darrer treball, Les hores mortes.

DATA: del 24 de gener al 18 d’abril
LLOC: diversos espais
PREU: en funció de l’espectacle
CONCERTS DESTACATS

Ovidi 25. Divendres 24 de gener. 20.30 h. Cotxeres de Sants (Barcelona). Des de 12 €

Joaquín Carbonell. Diumenge 26 de gener. 19.00 h. Auditori Barradas (l’Hospitalet). 16 €

Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project. Divendres 31 de gener. 20.30 h. Teatre Joventut (l’Hospitalet). 20 €

Feliu Ventura. Dissabte 8 de febrer. 21.00 h. L’Auditori (Barcelona). De 15 € a 18 €

Paco Ibáñez en el Olympia. Divendres 3 d’abril. 20.30 h. Teatre Joventut (l’Hospitalet). 22 €

Tomeu Penya. Divendres 3 d’abril. 21 h. Sala Luz de Gas (Barcelona). 12 €