La llum del Poblenou

Vint-i-tres artistes internacionals i disset escoles d’art i disseny ompliran el barri barceloní d’instal·lacions lumíniques en el marc de la novena edició del festival Llum BCN

La llum com a material de creació artística. Aquesta és la premissa del festival Llum BCN, una singular proposta que arriba aquest febrer a la 9a edició. Els dies 14, 15 i 16, diversos edificis i espais públics del barri del Poblenou canviaran de cara gràcies a les instal·lacions lumíniques, la tecnologia digital i la imatge en moviment que es projectarà a la seva superfície. El Poblenou esdevindrà un laboratori de recerca al servei d’artistes d’arreu del món que utilitzen la llum, el moviment, la realitat virtual o la intel·ligència artificial per explorar noves formes i significats per a l’espai públic.

Per a la ciutadania és una oportunitat de gaudir d’un gran museu gratuït i a l’aire lliure. Tal com explica l’organització, el Llum BCN permet «viure una experiència sensorial d’alta intensitat i un experiment col·lectiu que cerca nous models de participació i convivència». Els visitants podran veure obres creades per artistes de referència. És el cas de Julio Le Parc, figura històrica de l’art cinètic i contemporani, que presentarà la instal·lació Metamorfosis a la façana del Disseny HUB; o de Luke Jerram, que portarà a l’estany del mateix museu la peça Museum of the Moon, un objecte flotant que ja s’ha pogut veure a altres ciutats del món. Per la seva banda, el prestigiós estudi United Visual Artists presentarà Musica Universalis, una coreografia en moviment, amb llum i so, inspirada en la mecànica dels objectes celestes. Kurt Hentschläger, Antoni Arola o Alba G. Corral són altres artistes participants.

S’hi sumaran també els alumnes de les 17 escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona, dues més que l’any passat, i que convertiran els entorns del 22@ en el seu laboratori i camp de pràctiques. Totes les seves instal·lacions seran exclusives, creades a mida dels espais que se’ls han assignat.

El festival incorpora en aquesta edició l’espai Àgora, situat a l’Hotel SB Glow del carrer Badajoz, on per primer cop es podran compartir xerrades i conferències i es farà un hackaton que, amb l’ajuda de mentors internacionals, convidarà a tothom a crear projectes d’il·luminació en 24 hores, incloent-hi intervencions a la Torre Glòries. En el marc del Llum BCN també se celebrarà per segona vegada l’Off Llum, el circuit alternatiu del festival, que presentarà 15 instal·lacions de petit i mitjà format de la mà de Poblenou Urban District; un recorregut que posa el focus en l’art lumínic experimental i en propostes d’espais locals.

Una ‘app’ per crear i compartir rutes

Com a novetat, s’estrena una aplicació per a dispositius mòbils amb informació del festival i geolocalització d’espais. L’app també estarà oberta a la creativitat i a la interacció: amb realitat augmentada, els usuaris podran dibuixar en l’espai traços lumínics. Els dibuixos es guardaran geolocalitzats i els podrà consultar tothom qui tingui l’aplicació, que inclourà també rutes recomanades i la possibilitat de crear-ne de noves i compartir-les.

Als carrers Pere IV i Àvila, i a Sancho de Ávila entre Ciutat de Granada i Roc Boronat, s’hi instal·larà l’espai gastronòmic Van Van Llum, punt de trobada i de descans, que oferirà una proposta gastronòmica variada.

El festival Llum BCN està comissariat per Maria Güell Ordis, dissenyadora d’il·luminació, fundadora de l’estudi La Invisible, codirectora i docent del Màster Projectar la Llum de la Fundació UPC i del Postgrau Lighting Design a Ciutat de Mèxic, i professora a l’Escola de disseny Elisava de Barcelona. També hi col·laboren José Luis de Vicente, investigador cultural y comissari d’exposicions especialitzat en cultura, tecnologia i innovació, comissari de Sónar+D i professor de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IaaC); i Oriol Pastor, fundador del Festival MIRA i docent universitari sobre gestió d’esdeveniments, planificació i pensament estratègic en l’àmbit cultural.

DATA 14, 15 i 16 de febrer
LLOC Barri del Poblenou (Barcelona)
PREU Gratuït