Badalona màgica

El Festival Internacional de Màgia-Memorial Li Chang, que celebra la vintena edició, arriba aquest cap de setmana al seu punt culminant: la tradicional Gala Internacional

El Festival Internacional de Màgia-Memorial Li-Chang celebra el seu vintè aniversari omplint de màgia teatres, biblioteques, centres cívics i altres espais de Badalona. En aquesta edició de números rodons s’han programat un grapat d’espectacles únics que ressalten la trajectòria de la cita i fan palès l’esforç per mantenir viu el llegat del Xinès de Badalona. El cartell combina propostes arriscades de caràcter internacional amb altres d’innovadores d’artistes locals, entre les quals destaquen les actuacions del Mag Marín, els portuguesos Tá Na Manga o el finlandès Marko Karvo.

La IV Trobada de Mags de Catalunya i la funció Màgia i humor, presentada per Marcel Tomàs, són algunes de les activitats prèvies que han servit per escalfar els motors d’un certamen que arribarà al seu moment culminant amb la celebració de la Gala Internacional de Màgia. Aquesta tindrà lloc des del divendres 21 fins al diumenge 23 de febrer, i comptarà amb les actuacions dels millors mags del moment dalt l’escenari del Teatre Zorrilla.

Des del Perú arribarà Gisell –premiada al Congrés Nacional de Màgia 2017–, per mostrar la seva destresa en la manipulació i la màgia argumentada. Tá Na Manga oferiran un xou original i poètic, on es podrà veure un concert de baralla i piano a quatre mans. Des d’Itàlia, el mag Shezan transportarà el públic a un món fantàstic a la recerca d’un geni amb les seves llànties. El mag Marko Karvo –guanyador del primer premi en els Campionats del Món de Màgia FISM 2015– proposarà un original espectacle de màgia amb aus. I el mag sevillà Hector Ruiz presentarà el número de grans il·lusions que va preparar per al programa Penn and teller’s fool us!, de la televisió de Las Vegas (EUA). El fil conductor de la gala anirà a càrrec de Jaime Figueroa, un mag madrileny innovador i pervers.

Homenatges i premis

Durant la Gala Internacional de Màgia també s’entregarà la menció honorífica del Memorial Li-Chang, que es concedeix cada any a una personalitat o empresa del món de la màgia en reconeixement a la seva carrera artística o trajectòria professional. En la celebració dels 20 anys, el premi s’atorgarà al mag i ventríloc Andreu Selvin, més conegut com el Mag Selvin, que celebra mig segle damunt dels escenaris, a la televisió i la ràdio, donant vida als seus múltiples personatges. A la sessió del diumenge 23, a les 19 h, a més a més, es lliurarà el Premi Li-Chang a aquell mag o aquella formació que hagi actuat en les gales de màgia i que hagi obtingut el reconeixement més gran per part del públic, que podrà votar durant totes les funcions.

En el marc del festival, el reconegut il·lusionista i director del certamen Enric Magoo ha celebrat els seus 40 anys de trajectòria artística amb l’espectacle Confidències d’un prestidigitador, on l’artista desvela com la màgia es genera amb tot allò que no es veu a l’escenari. El festival finalitzarà amb la Gala Solidària de Màgia, que tindrà lloc l’1 de març al Teatre Blas Infante. La recaptació d’aquesta gala es destinarà al projecte Solidarimàgia, una iniciativa que porta la màgia a les regions més desafavorides del món.

DATA Fins a l’1 de març
LLOC Diversos espais de Badalona
PREU En funció de l’espectacle
DUES DÈCADES DE FESTIVAL

El Festival Internacional de Màgia de Badalona va néixer fa vint anys amb el nom de Memorial Li-Chang, amb la voluntat de retre homenatge a Joan Forns i Jordana (1916-1998), conegut com el Dimoni Groc o el Xinès de Badalona, un “il·lusionista amb majúscules”, tal com el descriu Enric Magoo, director artístic del festival badaloní. En dues dècades, el Memorial Li-Chang s’ha convertit en un certamen de referència de la màgia a Catalunya. Hi han participat més de 500 mags internacionals i s’hi han celebrat gales internacionals, espectacles solidaris, tallers de formació, conferències, espectacles familiars i presentacions en indrets de tota mena, com ara biblioteques o hospitals. En total, més d’un centenar d’espectacles que han vist més de 40.000 persones.