L’Americana Film Fest amplia les fronteres

El festival de cinema independent americà, que se celebra del 3 al 8 de març a Barcelona, projecta produccions de Mèxic i el Quebec

L’Americana arriba a la setena edició ampliant les seves fronteres. El festival de cinema independent americà de Barcelona projectarà per primera vegada produccions de Mèxic i el Quebec (Canadà), fent créixer així el seu abast territorial. El certamen se celebrarà del 3 al 8 de març als cinemes Girona i al Zumzeig. S’inaugurarà amb la comèdia millennial Saint Frances, el debut d’Alex Thompson en la direcció, amb una pel·lícula sobre la decisió de ser mare.

Dos dels grans noms del cinema independent canadenc, Denis Côté i Xavier Dolan, participaran per primer cop al festival. El primer hi serà en persona per presentar el seu conte de fantasmes Ghost Town Anthology. De Dolan es veurà la première catalana de Matthias & Maxime, la història de dos amics que es qüestionen la identitat sexual. Tres produccions mexicanes eixamplen les fronteres de l’Americana posant el focus en els oblidats d’aquest país. El plat fort és Mano de obra, de David Zonana, una metàfora sobre la lluita de classes. També es podrà veure el segon film de l’actor Gael García Bernal com a director, Chicuarotes; i el documental Midnight Family, de Luke Lorentzen, dos retrats de la capital mexicana que mostren una ciutat on la violència i la pobresa ho engoleixen gairebé tot.

La programació, amb més de 60 títols, inclou les darreres obres de cineastes com Abel Ferrara, Kevin Smith o Harmony Korine. De Ferrara es passarà el documental The Projectionist, un homenatge al Nova York underground dels anys 70 i 80. Kevin Smith recupera, a Jay & Silent Bob Reboot, uns personatges nascuts a la mítica Clerks. The Beach Bum, de Harmony Korine, és una comèdia macarra protagonitzada per Matthew McConaughey. En el programa també destaca Honey Boy, l’autobiografia de l’actor Shia LaBeouf, dirigida per la israeliana Alma Har’el; o Seberg, el biopic de la mítica actriu i activista Jean Seberg, icona de la Nouvelle Vague francesa a qui ara dona vida Kristen Stewart.

Per altra banda, la Filmoteca de Catalunya dedicarà una retrospectiva al documentalista James Steve, mentre que la secció The Lost Sessions retrà homenatge al cineasta de culte Charles Burnett, de qui es projectarà, entre altres, la seva celebrada òpera prima Killer of Sheep (1977).

DATA: del 3 al 8 de març
LLOC: Cines Girona i Zumzeig (Barcelona)
PREU: 7 €