El coronavirus limita l'oferta cultural

Desenes de cites s’han anul·lat o ajornat després que s’elevés a fase d’alerta la crisi pel Covid-19. entre les noves mesures hi ha la suspensió de les activitats per a més de 1.000 persones

Desenes d’activitats d’oci s’han vist anul·lades o ajornades per les mesures anunciades dimecres passat pel president del Govern, Quim Torra, impulsades per frenar l’expansió del coronavirus a Catalunya. Una de les indicacions ha estat la suspensió de totes les activitats, públiques o privades, per a més de 1.000 persones i, en el cas de les concentracions de menys d’un miler de persones, es podrà cobrir només un terç de l’aforament de l’espai. Això ha provocat una allau de cancel·lacions o ajornaments per part del sector de la cultura, l’educació i els esports.

Les sales més emblemàtiques de la cultura catalana no van trigar a anunciar les primeres cancel·lacions. El Palau de la Música ha posposat tots els concerts i conferències entre els dies 12 i 26 de març i ha ajornat el concert de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, previst per al diumenge 29 de març. Per la seva banda, el Gran Teatre del Liceu ha suspès l’estrena mundial del dia 19 de març de la nova producció de l’òpera Lohengrin, de Richard Wagner, i ha posposat El monstre al laberint.

Menys música i teatre

El món de la música també ha actuat ràpidament. Razzmatazz, l’Apolo i L’Auditori van anunciar dimarts passat que cancel·len els concerts i esdeveniments programats durant 15 dies a partir d’ahir, dijous. Així mateix, el festival Cruïlla de primavera ha suspès la presentació del nou disc de Sopa de Cabra al Poble Espanyol, previst per aquest dissabte. La 39a edició del Festival de Jazz de Terrassa i el festival Interfest també s’han anul·lat.

L’escenari teatral també s’ha vist obligat a abaixar el teló. El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha suspès les seves representacions i activitats públiques durant 15 dies fins al 26 de març inclòs. El Teatre Tantarantana ha anul·lat l’estrena i representació de dos treballs escènics impulsats des del seu projecte com a fàbrica de creació. L’estrella El Mago Pop ha suspès totes les funcions del seu nou espectacle Res és impossible al Teatre Victòria de Barcelona fins al 26 de març. L’Auditori del Fòrum, el Teatre Tívoli i el Teatre-Auditori de Sant Cugat també s’han vist afectats per les mesures contra el coronavirus.

Els museus encara obren

Però no tot són tancaments. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) i La Pedrera continuen oberts –al tancament d’aquesta edició d’El Quinze–, però pendents de les informacions de les autoritats. El Gremi d’Editors de Barcelona treballa amb "normalitat" per a la celebració de la festa de Sant Jordi el 23 d’abril, ha explicat a Europa Press el president, Patrici Tixis. D’altra banda, la Sagrada Família limitarà l’aforament a 1.000 persones simultàniament. També ha endarrerit els concerts de Mans Unides i el de Setmana Santa. El Festival de Cinema Francòfon de Barcelona Ohlalà! s’ha ajornat a l’octubre.

Cinema, amb restriccions

D’altra banda, la Federació de Cinemes d’Espanya va anunciar dimecres que les sales de les tres zones més afectades pel coronavirus, Madrid, La Rioja i Àlaba, i també Catalunya, seguiran obertes al públic amb un aforament limitat d’un terç del total de cada una de les sales durant els pròxims 15 dies fins al 25 de març.

A més del món artístic i cultural, la Diputació de Tarragona ha suspès el Cicle de Muntanya i de Cinema VO i ha frenat les activitats obertes al públic dels centres educatius de la Diputació a Tarragona, Reus i Tortosa, seguint les indicacions del Govern. Així mateix, el Govern espanyol va anunciar el 10 de març que, d’acord amb les comunitats autònomes, tots els esdeveniments esportius que suposin una gran afluència d’aficionats se celebraran a porta tancada, entre ells el partit de futbol Barça-Nàpols del 18 de març.

Òmnium també cancel·la

Òmnium Cultural també ha decidit anul·lar els actes dels 15 dies vinents per prevenir el Covid-19. La fira Spannabis de Cornellà de Llobregat, que esperava rebre 20.000 visitants, s’ha ajornat. Sabadell ha endarrerit la Fira de l’Ocupació i la fira A Sabadell som Clicks; a Sitges han ajornat el Festival Internacional de Patchwork i La Fira de Lleida ha anul·lat la 14a edició de Petitàlia. Per la seva part, els Ajuntaments de Masquefa i Òdena han endarrerit la Fira Futur i la Fira de Dones. I l’Ajuntament de Tortosa ha posposat el segon Fòrum Econòmic Terres de l’Ebre.

L'ICUB PREN MESURES A LA CIUTAT DE BARCELONA

A la capital catalana, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va anunciar que les activitats amb infants es poden fer sempre que no es barregin diferents grups de classe –només s’anul·laran aquells tallers en què hi hagi manipulació d’objectes–. Les biblioteques, els centres cívics i els equipaments culturals de proximitat restaran oberts –només s’han anul·lat els tallers adreçats a la gent gran–. I a les sales tancades d’accés lliure d’ús compartit –com ara les aules multimèdia–, s’aplicarà la norma d’un terç de l’aforament.