En la intimitat de Joan Miró

"Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig", afirmava Joan Miró. Gran part del llegat de l’artista es va gestar en aquesta població de la Costa Daurada, en el marc del Mas Miró i l'entorn que l'envolta.

Et proposem una ruta que et mostra la cara íntima del geni català, que preservava amb molta cura la seva intimitat. L'inici del camí és al Mas Miró, que va ser la seva casa i taller durant tota la seva trajectòria vital i artística. Va ser precisament allà on el 1911, després d'una malaltia, va decidir dedicar-se a la pintura.

Seguidament del mas, el camí et porta a descobrir racons de Mont-roig del Camp que van inspirar el geni català, així com el passat medieval del municipi.

El recorregut també va més enllà de la figura de Joan Miró i t'acosta als monestirs de la Ruta del Cister i a les Catedrals del Vi.

 

 

El taller de Joan Miró : © Arxiu Fundació Mas Miró

La Masia

Durant més de 60 anys Joan Miró va fer servir el Mas Miró com a refugi i font d’inspiració. En aquesta masia va madurar la seva obra artística i va crear pintures com La Masia (1922), la creació més emblemàtica de la seva etapa figurativa que recrea aquest edifici. El mas et descobreix la cara més intimista del geni.

El Mas Miró el formen diversos edificis de diferents èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX, entre els quals hi ha el taller o estudi de Joan Miró. Construït a finals dels anys quaranta, va ser concebut pel mateix artista amb la voluntat expressa de poder-hi conrear l'escultura. L’estudi està tal com el va deixar Miró l’última vegada que hi va treballar. Podria ser ahir a la tarda, però en realitat va ser el setembre del 1976. Encara conserva diversos elements que formen part de l'activitat de Miró: estris, esbossos, materials i objectes diversos.

www.masmiro.com

 

Punt de la ruta El paisatge emocional de Miró

Paisatges emmarcats

El Mas Miró és el punt de partida de la ruta El paisatge emocional de Miró, que recorre diferents indrets de Mont-roig del Camp convertits per Miró en obres d’art mundialment reconegudes. És un recorregut que faràs amb el suport d’una audioguia digital, que et descarregues a l'smartphone de la pàgina web de la Fundació Mas Miró.

La ruta et convida a acostar-te als punts d’inspiració de l’artista com la platja, l’ermita de la Mare de Déu de la Roca o el nucli antic del poble. Són escenaris que han servit de model per a obres com La masia, Mont-roig, El pont, Platja de Mont-roig o Poble i església de Mont-roig. Cadascun d’aquests indrets està degudament senyalitzat però, a més, perquè et resultin més evocadors s’hi han instal·lat uns marcs que enquadren el paisatge des de la mateixa perspectiva que apareixen a les pintures de l’artista.

www.masmiro.com

 

Església de Sant Miquel : © Mont-roig Miami Turisme

El camí cap a l’Edat Mitjana

A banda de l'empremta de Miró, Mont-roig del Camp encara té més coses per descobrir. Si la ruta que has fet t’ha mostrat el municipi des de la perspectiva de l’artista, tens una segona opció per explorar-lo i endinsar-te en el seu passat medieval. El recorregut comença al nucli històric, on abans s’hi aixecava el castell medieval de Mont-roig i avui ho fa l’església de Sant Miquel. L’església va néixer amb la voluntat de substituir l’església Vella i la seva construcció va ser gairebé eterna. Es va començar a projectar el 1780 i no s’hi va celebrar la primera missa fins al 1946. Ben a la vora hi ha l’església Vella, una bonica construcció renaixentista que va aprofitar l’antiga torre de defensa que custodiava el portal d’Avall per erigir el seu campanar.

T’ajudaran a fer-te una imatge més fidel sobre el Mont-roig medieval les restes de muralla i els dos portals, el d’Avall i el de la Canal. El primer, ubicat a la plaça Joan Miró, va ser la porta principal d’entrada a la vila i s’acompanyava d’una torre de defensa, reconvertida avui en el campanar de l’església Vella. L’últim punt que pots visitar és darrere de l’església Nova de Sant Miquel i ben a prop d’on s’erigia l’antic castell hi trobaràs les restes de l’antiga presó.

www.mont-roigmiami.cat

 

Celler cooperatiu de Barberà de la Conca : © Imagen M.A.S.

Culte a les vinyes

Les Catedrals del Vi són temples per rendir culte a les vinyes. Batejades així per l'enginy del dramaturg Àngel Guimerà, en realitat són cellers modernistes dissenyats per arquitectes referents com Cèsar Martinell, Josep Puig i Cadafalch o Pere Domènech i Roura.

Deixant enrere Mont-roig del Camp poses rumb cap a Nulles per descobrir una d’aquestes joies vinícoles. Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, n’és l’arquitecte. L’edifici, imponent, de pedra i maó, està dissenyat de manera que la llum i la temperatura es regulen a través de les seves finestres, per jugar un paper molt favorable en l’elaboració del vi. Després també pots acostar-te al celler de Barberà de la Conca, igualment creat per Martinell i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, o al de l’ Espluga de Francolí, creat per Pere Domènech i Roura. Aquestes són algunes de les Catedrals del Vi per descobrir, però n’hi tens més.

costadaurada.info

 

Monestir de Vallbona de les Monges: © Félix Lorenzo

Triumvirat cistercenc

Els monestirs de Santa Maria de Poblet, de Santes Creus i de Vallbona de les Monges formen el triumvirat cistercenc de la zona. Els tres edificis religiosos de l’orde del Cister estan connectats per la Ruta del Cister que pots fer en cotxe, a peu o en bicicleta. El de Poblet és un dels monestirs més grans d’Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991.

Es va construir al segle XII per impulsar el repoblament de la zona després de l’expulsió dels moriscos. A la riba del riu Gaià s’aixeca el Monestir de Santes Creus, que va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. El de Vallbona de les Monges és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història.

I si et ve de gust un descans serè, a l’hostatgeria de Poblet i Vallbona disposes d’habitacions per passar-hi la nit.

www.larutadelcister.info