L'essència d'Antoni Gaudí

Antoni Gaudí és un dels arquitectes més grans de la història. Les seves creacions són admirades arreu del món i arquitectes de generacions posteriors les segueixen estudiant pel seu virtuosisme. És una figura apassionant.

Per conèixer-lo, et proposem un viatge a l’origen del seu llegat, a Reus, la ciutat on va néixer aquest geni català, perquè coneguis la casa natal o visitis l'institut on es va formar i racons que el van inspirar. La ruta també t'obre les portes de l'ampli patrimoni modernista que fa acte de presència per tota la ciutat i t'aproxima a un referent de la seva vida cultural com el Centre de Lectura.

Ara bé, una visita a Reus no pot ser completa si no vas a fer el vermut. El millor lloc per fer-ho és el Museu del Vermut, una altra de les parades del camí.

 

 

Gaudí nen : © ARP

La casa del geni

El 25 de juny del 1852 va canviar la història de l’arquitectura a Catalunya. Aquell dia en una casa del carrer de Sant Vicenç de la ciutat de Reus va néixer Antoni Gaudí, l’arquitecte català més universal. Des del mateix punt on Gaudí va fer les primeres passes comences una ruta per la ciutat que t’acostarà a alguns dels indrets més lligats a la seva vida.

A prop de la casa trobaràs l’escultura Gaudí nen, que representa l’arquitecte jugant durant la seva infantesa. Visitaràs l’església Prioral de Sant Pere, on va ser batejat, el campanar de la qual atreia especialment Gaudí, fins al punt que va recrear el disseny de l'escala interior en un dels campanars de la Sagrada Família. El recorregut prossegueix per l’Institut Salvador Vilaseca, on va realitzar cinc cursos, i el santuari de Misericòrdia.

www.reusturisme.cat/la-ruta-gaudi

 

Gaudí Centre : © ARP

Gaudí amb els cinc sentits

Mereix una menció a banda el Gaudí Centre, un dels punts per on també passa la Ruta Gaudí. Resulta que és un espai clau per submergir-se en la figura d’Antoni Gaudí, ja que es tracta de l’únic centre d’interpretació sobre la seva vida i obra. Són 1.200 metres quadrats d’espai expositiu modern i innovador, que et serviran per conèixer el Gaudí persona i el Gaudí geni.

La visita, que es fa amb audioguia, s’inicia a la tercera planta amb un espectacular audiovisual en 360 graus. El centre aposta per l’ús de les últimes tecnologies i per una visió més conceptual de l’obra i la figura del genial arquitecte català. També hi trobaràs maquetes tàctils, sales interactives, així com diferents objectes que van pertànyer a Antoni Gaudí i el van inspirar.

www.gaudicentre.cat

 

Institut Pere Mata: © ACT

Bressol modernista

Ja que ets en una de les ciutats bressol del Modernisme català, aprofita per fer una immersió completa en aquest moviment que va transformar l’arquitectura catalana. A Reus hi ha 26 edificis assenyalats per on passa la Ruta del Modernisme. Probablement, les creacions de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner són les més fotografiades. La magnífica Casa Navàs, una de les cases modernistes més espectaculars d'Europa, és una de les seves obres. Una de les característiques més destacades és la seva magnífica decoració interior. La ceràmica, els mosaics, els esgrafiats són exemples de les arts decoratives en el Modernisme.

L’altre edifici és l'institut Pere Mata. Contempla’n l’exterior, ric en detalls com plafons ceràmics i treballs escultòrics a les dues façanes, així com el mobiliari original de dormitoris i sales.

www.reusturisme.cat/ruta-del-modernisme

 

Centre de Lectura : © Josep M. Toset

Dinamitzar la vida cultural

Una peça fonamental de la vida cultural de Reus és el Centre de Lectura. Va ser fundat el 1859 pel periodista Josep Güell i Mercader i des dels inicis sempre s'ha caracteritzat pel seu tarannà progressista, democràtic i catalanista. Del 1939 al 1948 va ser tancat per la dictadura de Franco, fins que va reobrir aquest darrer any sota la presidència de l’industrial Enric Aguadé Parés.

L’entitat es compon de diverses seccions que realitzen una gran varietat d’activitats. Consulta la seva agenda i escull alguna de les propostes que tindran disponibles mentre facis la teva visita a Reus. Podràs trobar-hi exposicions, conferències, taules rodones, seminaris, excursions, projeccions de diapositives o audiovisuals.

www.centrelectura.cat

 

Museu del Vermut : © ACT

L’hora del vermut

A finals del segle XIX, Reus va esdevenir una les capitals mundials del vermut. Aquesta beguda va ser fonamental en l’economia i la modernització de la ciutat. La seva rellevància històrica i l’evolució que ha experimentat al llarg dels anys queda aplegada en el Museu del Vermut.

Ubicat en un edifici modernista completament reformat, que conserva la façana original de l’any 1918, el museu aplega més de 5.000 objectes relacionats amb aquest aperitiu dolç. Però la millor manera de conèixer la beguda icònica de Reus és tastant-lo. Dins el mateix museu hi ha una zona de restaurant dividida en quatre espais temàtics on podràs assaborir diversos vermuts. Tria’n un per culminar el teu tour. Salut!

www.museudelvermut.com

 

Mercat Central : © Mercats de Reus

Un tresor gastronòmic per descobrir

Després del Museu del Vermut, l’aproximació a la cara més gastronòmica de Reus pot acabar al Mercat Central. És el mercat més gran de

la ciutat, que dedica 127 parades a la venda de producte fresc. Els terrenys on s’aixeca eren la seu del Teatre Circ, un teatret d’estiu envoltat de jardins que el 1901 va inaugurar la societat recreativa El Círcol. L’Ajuntament el va adquirir als anys 30 del s. XX i el va enderrocar poc després per crear el nou mercat.

Acosta-t'hi per prendre el pols de la vida comercial reusenca i per tastar productes de proximitat com l’avellana de Reus o les patates de Prades (amb Indicació Geogràfica Protegida). A més, es desplega al seu voltant els dilluns i dissabtes el mercat dels Marxants, amb parades de roba, calçat, perfumeria o ferreteria, entre d’altres.

www.mercatsdereus.cat