Esquí nòrdic al teu ritme

Practicar esquí nòrdic és un mètode infalible per no quedar- se rovellat. “Tu et marques el ritme”, assegura Mario Ruiz, cap del comitè d’esquí de fons de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.Aquestes passejades d’alta muntanya activen el 99% de la musculatura del nostre cos i ens ajuden a millorar l’equilibri i el moviment. A més, són molt beneficioses per al sistema cardiovascular de grans i petits. Es tracta d’un esport suau, sense impacte, que a la vegada et permet gaudir de grans paisatges nevats. Les articulacions gairebé no pateixen, i el risc de lesió és mínim. De fet, és un esport molt recomanat per a la recuperació d’alguns esportistes. “Aquesta modalitat esportiva és molt versàtil; la pot practicar tothom, ja sigui per fer una passejada sense cap repte esportiu, o per dedicar-s’hi professionalment”, explica Ruiz.

Competició a Tuixent -La Vansa. © Tot Nòrdic

D’origen nòrdic 

“L’esquí nòrdic és l’esport documentat més antic que es coneix, ja que és una evolució del caminar sobre neu”, assegura Mario Ruiz. Té els seus orígens als països nòrdics. Els caçadors es desplaçaven amb raquetes de neu que van substituir per esquís. I a partir de llavors va convertir-se en un mitjà de transport molt útil en l’àmbit rural. La gent dels pobles encara el fa servir per recórrer les llargues distàncies que els separen. Tot i que és un esport molt arrelat al territori, i a Catalunya la majoria de practicants són gent dels Pirineus, l’oferta de recorreguts assenyalats per a la seva pràctica i les facilitats que ofereixen les estacions d’esquí a l’hora de gaudir-ne han fet que cada cop arribi a més gent.

Què cal saber per iniciar-s’hi? 

Els esquís, més llargs que els que s’utilitzen per practicar l’esquí alpí, faciliten la mobilitat i la flexibilitat, i permeten lliscar per superfícies planes cobertes de neu de qualsevol tipus o inclús seguir camins que fan una mica de pujada. Però a part d’aquesta vessant més pràctica, l’esquí nòrdic és també una modalitat esportiva que es practica en pistes preparades i pendents suaus i en la qual els participants recorren llargues distàncies.

Si vols iniciar-te en aquesta modalitat esportiva, has de saber que els experts recomanen començar amb un monitor, perquè t’ajudarà a que la teva evolució sigui més agradable i s’assegurarà que no agafis mals vicis. A més, no cal que compris tot el material d’entrada. A les estacions d’esquí pots llogar-lo. Així gaudiràs millor de la teva experiència.

Nòrdic en bona companyia a Sant Joan de l’Erm. © Tot Nòrdic

Sis estacions d’esquí nòrdic als Pirineus de Catalunya 

Ja et coneixes les estacions d’esquí alpí de memòria i busques noves experiències? Acosta’t a una de les sis estacions de nòrdic dels Pirineus de Catalunya. Si ets un principiant, Aransa pot ser la teva primera parada perquè disposa d’una gran varietat de traçats amb nivells diferents. Tuixent-La Vansa també té pistes amples i variades que recorren els entorns del massís del Port del Compte, molt indicades per fer un tastet inicial d’esquí nòrdic. Una mica més de domini tècnic t’exigiran els recorreguts de Guils Fontanera: és l’estació de nòrdic més gran, quan es troba a ple rendiment disposa de fins a 45 quilòmetres de pistes. Més petita és Virós-Vallferrera, ubicada en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu, un entorn alpí on podràs desempallegar-te per unes hores del vestit d’urbanita i fondre’t amb la natura. Al mateix parc natural, entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, trobes l’estació de Sant Joan de l’Erm, amb pistes situades entre els 1.700 i els 2.000 metres d’altura. I, per últim, la millor talaia esquiable per observar la serra del Cadí, l’estació Lles.

Un esport arrelat al territori 

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern és un referent a la península ibèrica, i treballa intensament per donar a conèixer l’esquí nòrdic més enllà dels habitants dels Pirineus de Catalunya. A territori català hi ha 7 clubs que s’hi dediquen exclusivament, i tots situats a la zona pirinenca. I és que “l’evolució d’aquesta modalitat esportiva ha sigut molt positiva”, assegura el cap del comité d’esquí de fons de la FCEH, tot i que encara queda molta feina a fer per divulgar la seva pràctica. En una ocasió, un responsable de la federació canadenca va dir: “què deu tenir aquest esport que els nostres esportistes no es retiren?”. I és que és apte per a totes les edats, i a més, és el primer esport documentat en què homes i dones competeixen o el practiquen en igualtat de condicions i sense diferències.

La imatge de portada és de l’estació d’Aransa/Tot Nòrdic.