T’animes a construir un iglú?

Per la nova temporada, t’has plantejat fer una activitat divertida a la neu en família o amb amics? Anima’t i descobreix el teu costat esquimal construint iglús als Pirineus de Catalunya. Sí, ho has llegit bé, iglús. Entre quatre o cinc persones podeu construir-ne un en menys de tres hores. No calen títols d’arquitectura ni coneixements d’enginyeria. Amb un monitor de l’Associació de Constructors d’Iglús de Catalunya n’hi ha prou. Bé, i maons de neu premsada, una pala, una serra i uns guants de goma. I la família o els amics, és clar.

Taller de construcció d’iglús / Associació de constructors d’iglús de Catalunya

Organitzen tallers diversos dissabtes mentre dura la temporada de neu, i si sou un grup prou nombrós, també us en poden fer un de personalitzat si ho demaneu prèviament. Comencen a les nou del matí i els fan en diversos punts dels Pirineus de Catalunya com La Molina (19 i 26 de gener, 2 de febrer; 2, 9 i 16 de març) o Vall de Núria (23 i 24 de març). Sempre en llocs de fàcil accés perquè t’hi puguis desplaçar amb comoditat.
Els tallers són molt pedagògics i, això sí, tothom està obligat a participar-hi. Els monitors fan que siguis el protagonista absolut en tot el procés de construcció. Els materials per fer les cases glaçades els posen ells. Tu només cal que portis roba de muntanya que et protegeixi de la neu i demostris la teva traça fent i col·locant maons de neu.

20 ºC de diferència entre l’interior de l’iglú i l’exterior

Si la construcció de l’iglú és correcta, es pot aconseguir una diferència de temperatura d’uns 20º entre l’interior i l’exterior. Tot depèn de la temperatura ambient, la mida de l’iglú i les fonts de calor que hi hagi a dins. La calor que desprèn el cos humà de vegades és suficient. I si no hi toca gaire el sol i s’hi fa el manteniment adequat, es pot mantenir dempeus durant mesos.

Un consell per si vols portar els més menuts a descobrir l’arquitectura esquimal: és millor que hi vagis cap al mes de març, quan el temps a la muntanya és una mica més agradable. Durant aquest mes,  l’Associació dedica un dels tallers per a les famílies.

Seguir les instruccions és important per fer-ho bé.

Cuina pirinenca fora de l’iglú

Vols un remei per recuperar forces després d’aixecar un iglú? L’Hotel Gastronòmic Muntanya & Spa de Prullans. Tant pel seu spa, que té un jacuzzi amb unes vistes espectaculars de la serra del Cadí, com per la seva gastronomia. Prenen com a base la cuina pirinenca amb l’accent de la Cerdanya i hi incorporen també plats de cuina internacional fets amb productes locals.

Véns a fer d’esquimal als Pirineus de Catalunya?