Tots els sons de la Mercè

La Festa Major de Barcelona programa entre el 20 i el 24 de setembre un centenar de concerts a 11 espais de la ciutat

La Festa Major de la Mercè omplirà Barcelona de música. Els programes del Barcelona Acció Musical –el popular BAM–, juntament amb les propostes del Mercè Música i el BAM Cultura Viva, oferiran del 20 al 24 de setembre un centenar de concerts d’estils musicals ben diversos en 11 escenaris de la capital catalana: la plaça dels Àngels, la plaça de Joan Coromines, l’avinguda de la Catedral, el Moll de la Fusta, la platja del Bogatell, el Parc Central de Nou Barris, l’avinguda de Maria Cristina, la plaça Reial, l’Antiga Fàbrica Damm, l’antiga factoria Fabra i Coats i la plaça del Rei.

L’oferta musical de la Mercè 2019 destaca per la presència de formacions libaneses, ja que aquest any Beirut és la ciutat convidada. Entre altres, visitaran Barcelona el raper i productor El Rass, amb els seus temes plens de crítica; Malikah, considerada com la "Reina del hip-hop àrab"; i el duo libanès Praed, conegut per la seva barreja excèntrica de música popular àrab, free jazz i electrònica.

Artistes emergents i consolidats

Amb més de 20 anys de trajectòria, el Barcelona Acció Musical fa temps que es va consolidar com a cita de referència per als melòmans durant la festa major. El BAM dóna l’oportunitat de descobrir talents emergents de l’escena local i internacional i, alhora, gaudir d’artistes consolidats en concerts gratuïts.

En l’edició d’aquest any, gran part dels concerts se celebraran a la plaça dels Àngels i a la plaça de Joan Coromines, totes dues a l’entorn del Macba, a banda de la programació de l’Antiga Fàbrica Damm. Es faran un total de 42 concerts, entre els quals destaquen els del suec Jay-Jay Johanson i els anglesos The Wedding Present, que compartiran programa amb grups emergents com Nadia Rose o Conan Osiris, o la libanesa Malikah.

Durant el BAM se celebraran els 25 anys de Mondosonoro, una revista musical independent que va aparèixer el 1994 per oferir difusió i visibilitat a grups emergents i underground que no trobaven ressò en els mitjans de comunicació convencionals. El concert del 22 de setembre a la plaça dels Àngels servirà per bufar les espelmes i commemorar el primer quart de segle d’aquesta publicació de referència.

Comelade s’acomiada al Mercè Música

Del programa del Mercè Música, destaca el concert de Pascal Comelade, que dirà adeu als escenaris catalans amb un recital a l’avinguda de la Catedral, acompanyat de Jaume Sisa, Pau Riba, Albert Pla, Pep Pascual, Víctor Nubla, Xarim Aresté, Gerard Quintana, Ivette Nadal i la Cobla Sant Jordi. També serà interessant l’espectacle dels 50 anys del disc Diòptria, de Pau Riba, al Moll de la Fusta.

La Mercè també portarà a Barcelona la diva de la música africana Oumou Sangaré i el guitarrista flamenc Chicuelo, a l’escenari de la Catedral; i la cantant turca saludada com la "Björk del Bòsfor" Gay Su Akyol, que actuarà al Moll de la Fusta. L’escenari de la platja del Bogatell rebrà dos grans grups de pop electrònic barceloní, La Casa Azul i Dorian, així com les actuacions d’Oques Grasses, La Pegatina i Joan Dausà. I els amants de la clàssica trobaran a la plaça Major de Nou Barris els concerts de l’Orquestra i el Cor del Liceu, la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el projecte Vozes i l’Orquestra Simfònica del Vallès amb els Brodas Bros.

Un espai per a l’experimentació

El BAM Cultura Viva, una iniciativa sorgida del programa homònim de l’ICUB, l’Ajuntament i la Fabra i Coats, juntament amb el Comissionat d’Economia Social i Solidària, arriba a la tercera edició. La programació presenta espectacles artístics escollits en una convocatòria pública que enguany ha triplicat el nombre de participants. La Fabra i Coats acollirà el dissabte 21 la jornada, que vol consolidar-se com a espai d’experimentació i descoberta i donar veu a projectes vinculats a la ciutat. Entre els artistes que hi participaran destaquen Agozao, BCN AFrobeats, Cykada, Taibi, El Pumarejo, Scott Manion o Suena Barro. El mateix dia hi haurà una Fira Discogràfica i una proposta gastronomicomusical, entre d’altres accions.

CONCERTS DESTACATS
Jay-Jay Johanson

Dissabte 21 / 21.45 h. Plaça dels Àngels

Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi

Diumenge 22 / 22.00 h. Avinguda de la Catedral

Malikah

Dilluns 23 / 20.45 h. Moll de la Fusta

The Wedding Present

Dilluns 23 / 23.15 h. Plaça dels Àngels

Oques Grasses

Divendres 20 / 1.30 h. Platja del Bogatell

El Petit de Cal Eril

Divendres 20 / 1.30 h. Moll de la Fusta

Entrada gratuïta