Un quart de segle d’Escac

L’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya celebra el seu primer quart de segle amb un cicle a la Filmoteca

Bayona és avui un director reconegut a escala mundial, que s’ha fet un nom amb grans èxits com Lo imposible o Jurassic World. Però fa 25 anys era un jove que somiava ser cineasta i que començava a estudiar en un centre acabat de crear: l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. Quatre anys després, sortia de l’Escac amb el seu títol sota el braç i una important targeta de presentació: el curt Mis vacaciones. Al costat de Kike Maíllo o Roser Aguilar, Bayona va formar part de la primera promoció d’una escola que ha alimentat el cinema català i espanyol amb alguns dels seus talents més destacats.

A punt de celebrar el vint-i-cinquè aniversari, l’Escac organitza un cicle antològic a la Filmoteca de Catalunya. El programa reunirà els principals talents sorgits del centre, no només directors, sinó també guionistes, actors, productors, directors de fotografia o tècnics de so que ara es posen al servei de produccions cinematogràfiques arreu del món.

El cicle tindrà lloc durant els mesos de gener i febrer de 2020. Cadascuna de les nou sessions inclourà la projecció d’un curt i un llargmetratge de realitzadors com Javier Ruiz Caldera, Mar Coll, Dani de la Orden, Patricia Font, Kike Maíllo, Alejandro Marzoa, Guillem Morales, Àlex Pastor, Sergi Pérez, Nely Reguera o Elena Trapé, que presentaran les sessions i faran un col·loqui amb el públic. Es podran veure títols emblemàtics i èxits com el curt La ruta natural i els llargs Els últims dies, Blog o Los ojos de Julia, entre d’altres.

La inauguració tindrà lloc el divendres 3 de gener a les 19.30 hores a la Sala Chomón de la Filmoteca, amb els primers treballs produïts per l’Escac: el curtmetratge Mis vacaciones, de J. A. Bayona, i el llargmetratge Lo -mejor de mí, de Roser Aguilar, tots dos guar-donats a festivals nacionals i internacionals. A l’acte està previst que hi assisteixin la resta dels cineastes participants en el cicle.

Per arribar fins aquí, però, han hagut de passar més de dues dècades des que Josep Maixenchs posés en marxa l’Escac, un espai que volia donar continuïtat al projecte d’estudis de cinema que havia iniciat al Centre Calassanç de Formació Professional. L’Escac va començar l’activitat amb un Graduat Superior en Cinema i Audiovisuals, el primer que s’impartia a l’Estat espanyol. El 1999, l’escola va crear la seva pròpia productora, Escándalo Films, per impulsar els treballs dels seus alumnes i graduats i reforçar la indústria cinematogràfica. Mis vacaciones va formar part de les primeres produccions d’Escándalo Films, que posteriorment també seria la productora responsable de grans èxits com Eva, de Kike Maíllo; Tres dies amb la família, de Mar Coll; o Lo mejor de mí, de Roser Aguilar.

Reconeixement internacional

L’escola, els estudis de la qual compten amb la certificació oficial de la Universitat de Barcelona, es van traslladar el 2003 de les Escoles Pies de Sarrià a la ciutat de Terrassa, on en l’actualitat ocupa els edificis de la Farinera i el Vapor Universitari. Per la seva banda, Escándalo Films es va reconvertir l’any 2012 en Escac Films, com a productora dels treballs sorgits de l’escola. Fins al moment, l’Escac ha format més de 5.500 alumnes de 23 nacionalitats, i les seves produccions, tant de curts com de llargmetratges, han aconseguit el reconeixement nacional i internacional de crítica i públic, amb més de 500 premis.

Destaquen el Premi de la Crítica al Festival de Locarno 2007 a Lo mejor de mí, de Roser Aguilar; el millor curtmetratge internacional a Sundance 2006 a La ruta natural, d’Àlex Pastor; la menció especial del jurat al Festival de Venècia 2011 a Eva, de Kike Maíllo; o el tercer Premi Cinéfondation al Festival de Cannes 2015 per Víctor XX, d’Ian Garrido. A més, els graduats de l’Escac han estat distingits amb 37 Premis Gaudí i 21 Premis Goya, amb diversos Goya en la categoria de direcció novell, premi que han recollit tant J. A. Bayona, per El orfanato, com Kike Maíllo, per Eva, i Mar Coll, per Tres dies amb la família.