Pau Casals marca el ritme

La sensibilitat i el virtuosisme de les composicions de Pau Casals van traspassar les fronteres per convertir-lo en un artista universal. Va ser un intel·lectual compromès amb l'activisme democràtic i la reivindicació de les llibertats, fins al punt que va renunciar a tocar a la Unió Soviètica després de la revolució del 1917, va fer el mateix amb l'arribada al poder d'Adolf Hitler a Alemanya i a Espanya durant la dictadura de Franco. Et proposem una ruta per entendre la magnitud de la seva figura, des dels orígens al seu Vendrell natal fins que va esdevenir un geni universal.

A continuació, descobriràs els primers pobladors de Calafell, et submergiràs en la cultura del vi a Vilafranca del Penedès, viuràs un assaig casteller a Valls i passejaràs per la vila medieval de Montblanc.

 

 

Casa-Museu Pau Casals : © Fundació Pau Casals

La melodia de Casals segueix viva

El Vendrell és la llar de Pau Casals. Va néixer en aquest municipi de la Costa Daurada el 1876 i allà descansen les seves restes després d’una aportació cívica i musical inigualable. Abans d’haver de marxar a l’exili, va viure-hi i compondre amb l’objectiu d’acostar la música a totes les classes socials. La seva antiga residència, ubicada al barri de Sant Salvador, s’ha convertit en un museu que repassa tota la seva obra. És un punt de partida excel·lent per entrar en l’univers d’aquest geni català.

La visita a la Casa-Museu Pau Casals transcorre a través de 17 sales que recorren la biografia del genial músic, amb el suport d’elements de la seva vida privada i professional i de l’última tecnologia museogràfica. Així mateix, al museu s’hi organitzen al llarg de l’any activitats musicals i concerts que fan encara més imprescindible la visita.

www.paucasals.org

 

 

Casa natal de Pau Casals : © Nano Cañas

Les primeres notes

Les primeres notes de Pau Casals van ser al carrer de Santa Anna, 4, al centre del Vendrell, on segueix dempeus la casa nadiua de l’excel·lent violoncel·lista. Des d’aquest lloc s’inicia un recorregut guiat que t’acosta al llegat de Casals. A la casa pots conèixer l'ambient familiar i humil en què va viure els primers anys de la seva infantesa. També la seva vinculació amb els moviments culturals i socials del Vendrell de l'època, encapçalats pel dramaturg Àngel Guimerà. La visita continua a l'església, amb l'oportunitat de gaudir d’una demostració musical de l'orgue barroc, recentment restaurat. La ruta finalitza al Museu Pau Casals.

La figura de l'artista és omnipresent en la vida cultural vendrellenca. Així, durant tot l’any hi ha concerts a l’Auditori que porta el seu nom, i en especial a l’estiu es programa la Setmana de la Música (al juny) i el Festival Internacional de Música Pau Casals (al juliol i agost).

www.elvendrellturistic.com

 

Ciutadella de Calafell : © Patronat de Turisme de C… Mirasud Pro

A casa dels cossetans

Aquí tens una proposta històrica. Els cossetans van ser una tribu ibèrica que va viure a la zona on hi ha actualment el municipi de Calafell cap al segle VI aC. La ubicació era estratègica, servia de porta d’entrada de tota mena de productes provinents d’altres regions de la Mediterrània. Aquesta antiga ciutadella es manté en un estat de conservació excel·lent i pots visitar-la per descobrir com eren les primeres ciutats catalanes.

La Ciutadella et permet entrar a les cases reconstruïdes, on s’hi exposen rèpliques d’objectes de la cultura material dels ibers, així com pujar a les torres de defensa a través d’una reproducció d’una torre d’assalt romana, per facilitar al visitant la comprensió del passat amb elements museogràfics.

www.calafellhistoric.org

 

 

Vinseum : © Félix Lorenzo

La cultura del vi

El vi és més que una beguda a Vilafranca del Penedès, és una forma de vida. Pots comprovar-ho visitant el Vinseum. És un espai expositiu que compta amb un gran fons de més de 17.000 peces que t’ajuden a construir el relat històric de la viticultura a Catalunya. Hi podràs veure les eines del camp i del celler que es feien servir molts anys enrere, recipients ceràmics, peces arqueològiques o obres d’art.

Sense deixar Vilafranca, tens una altra proposta enocultural interessant, és una visita guiada a l'església de Santa Maria. Acaba a la terrassa de les campanes, el millor mirador de Vilafranca, coincidint amb la posta de sol. Mentre els darrers rajos es van esfumant per l'horitzó, degustaràs una copa de vi de la DO Penedès.

www.vinseum.cat - www.turismevilafranca.com

 

 

Assaig de la Colla Vella dels Xiquets de Valls : © ACT

A dins del castell

Els castells són una de les tradicions catalanes més conegudes arreu del món. El 2010 la UNESCO els va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Et proposem anar a Valls per descobrir-los des de dins, en sentit literal.

Es considera aquest municipi català el bressol dels castells. Allà hi té la seu una de les colles més importants de Catalunya, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que fa tots els seus assajos oberts al públic –els realitzen entre els mesos de març i novembre–. Cada castell és com una obra d'arquitectura: té una base, contraforts, agulles... Si vius un assaig de prop i veus la dedicació de tots els membres de la colla, encara t’impressionarà més la traça, l'esforç i el treball en equip que requereix carregar i descarregar cada castell.

www.collavella.cat

 

 

Muralla de Montblanc : © Ajuntament de Montblanc

Passejant per la muralla

L’aroma medieval se sent per tots els racons de Montblanc, tant pels seus carrers i places, com per la imponent muralla que n’envolta una part. Pere III el Cerimoniós va ordenar bastir aquesta imponent defensa militar i encara se’n conserven 1,5 quilòmetres amb una alçada mitjana de 6 metres, i una trentena de torres.

La muralla es pot visitar pel pas de ronda pel teu compte o amb visita guiada. La segona opció val molt la pena, ja que així podràs descobrir com es va construir la fortalesa i la història de la vila des de temps immemorials, a més d’entrar a dues torres del recinte emmurallat de Montblanc. El recorregut té sorpresa gastronòmica en forma de dues degustacions de productes de la zona acompanyades d'un tast de vi de la Denominació d’Origen Conca de Barberà.

www.montblancmedieval.cat